Foto: Tuzlanski.ba

Žitelji Sankt Petersburga obožavaju svog sugrađanina, predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji više od 15 godina važi za ubjedljivo najomiljeniju ličnost u ovom gradu. Poslije niza godina, predsjednikova popularnost je na ozbiljnom ispitu, s obzirom da jedan kondukter ozbiljno "prijeti" da je ugrozi. Reč je o Viktoru Lukjanovu, kondukteru trolejbusa i osobe koju putnici bukvalno obožavaju.

viktor-lukjanov-kondukter2Lukjanov plaća karte penzionerima, invalidima i trudnicama, ukrašava trolejbus povodom svakog praznika, a putnike bez karte poslužuje bombonama "da ne dobiju nervni slom kada ih zatekne da se švercuju".

Besprijekorno obučen, u bijeloj košulji i sa prepoznatljivim husarskim brkovima, za dvije i po godine postao je omiljen u čitavom gradu.

Ovaj nesvakidašnji kondukter iz svog džepa plaća karte "zaslužnim građanima", kako naziva penzionere, invalide i trudnice.

Pred Novu godinu maskirao se u Djeda Mraza i obradovao djecu koja su se vozila trolejbusom, a za vrijeme Zimske olimpijade ukrasio je svoj trolejbus balonima i obavještavao putnike o rezultatima koje su postigli ruski sportisti.

- Dijelim bombone onima koji se švercuju da se ne uspaniče previše kada ih zateknem bez karte. Poslužim i bake koje ne otkucaju kartu, jer bi one mogle da briznu u plač - priča Lukjanov.

Kako navodi lokalni list "Bumaga", Lukjanov je u mladosti završio vojnu akademiju, zatim je 28 godina služio na ruskom Dalekom istoku i otišao u penziju u činu majora.

Međutim, Viktorovo ponašanje nije se svidjelo svim kolegama. "Olimpijski trolejbus" je samo četiri puta prošao svojom linijom, poslije čega se umiješalo rukovodstvo gradskog prevoza i naredilo da se uklone svi ukrasi.

Radni odnos mu ističe ovih dana i Viktor već razmišlja o novom radnom mjestu. Želi da se oproba kao glumac ili čuvar "Ermitaža".

Međutim, kada su stanovnici nekadašnjeg lenjingrada čuli za istek Viktorovog ugovora, na stranicama lokalnih portala pokrenuli su peticiju u kojoj traže da Lukjanov ostane na svome radnom mjestu.

Priča o Lukjanovu dospjela je i do najviših zvaničnika Rusije, te je tako "najboljeg sanktpeterburškog konduktera" podržao i zastupnik Dume iz stranke Jedinstvena Rusija Aleksandar Siđakin.

Nadležni za trolejbuski promet u Sankt-Peterburgu obećali su da će najomiljeniji gradski kondukter ostati na svom radnom mjestu, te da će sa Viktorom Lukjanovim porazgovarati o novim uslovima rada, pošto on ima svoje viđenje razvoja sistema posluživanja putnika.

Lukjanov se prvi put okušao kao kondukter 2009. godine, kada je počeo da radi u tramvajskom depou.

Za devet mjeseci postao je najbolji kondukter u Sankt-Peterburgu, a nakon dvije godine prešao je u trolejbus.

Radeći kao kondukter Lukjanov je postavio sebi zadatak da što češće govori: "Hvala", "Izvolite" i "Molim Vas". Ove fraze naučio je na 79 jezika. (blic.rs)