Svijet rada se mijenja i pojavljuju se nova stručna područja. U nekim slučajevima možete imati plaću od preko 200 hiljada eura godišnje, pa čak i više.

Ova nova zanimanja donose plate veće od 200 hiljada eura godišnje
Foto: Ilustracija | Zanimanja budućnosti

Rijetko kada se radno okruženje promijenilo tako drastično i brzo kao u sadašnjoj eri. Međutim, kao rezultat toga, pojavljuju se nova područja djelovanja koja su posebno tražena i otvaraju nam nove mogućnosti.

Ljudi koji su uspješni u profesijama okrenutim budućnosti mogu imati koristi od atraktivnih godišnjih plata od preko 200 hiljada eura, piše Fenix magazin.

Ova radna mjesta ne nude samo finansijske prednosti, već i uzbudljive izazove i priliku za aktivno učestvovanje u oblikovanju budućeg radnog svijeta. Ova 3 nova posla donose novac i potencijal:

Arhitekt promjena

Profesija menadžera promjena posebno je tražena u svijetu koji se brzo mijenja. Kompanije se moraju stalno prilagođavati novim tržištima i tehnologijama, a glavni menadžer promjena u tome ima presudnu ulogu. Ova pozicija odgovorna je za usmjeravanje procesa promjene i osiguravanje da se ciljevi postignu te da zaposlenici prihvate i aktivno oblikuju promjenu.

Da biste bili uspješni na ovoj poziciji, potrebne su izvrsne vještine upravljanja promjenama i psihološke vještine. To uključuje planiranje, komuniciranje i provođenje procesa promjena, s fokusom na prihvatanje i motivaciju zaposlenika. Snažne komunikacijske vještine, analitičko razmišljanje i vještine vođenja također su vrlo važne.

Magistar umjetne inteligencije

Glavni direktor za umjetnu inteligenciju igra ključnu ulogu u razvoju i provođenju strategija umjetne inteligencije u kompanijama. Važno je da ovo radno mjesto popuni neko ko ima detaljno tehničko znanje o AI tehnologijama i njihovim primjenama. Osim toga, strateško razmišljanje i vještine upravljanja projektima od velike su važnosti za uspješnu provedbu inicijativa umjetne inteligencije.

Razumijevanje etičkih i pravnih aspekata umjetne inteligencije također je bitno. Samo tako kompanije mogu koristiti najnovije tehnologije za razvoj inovativnih rješenja i sticanje konkurentske prednosti.

Voditelj za ljudske resurse

Voditelj ljudskih resursa ima ključnu ulogu u razvoju i provedbi strategije ljudskih resursa kompanije. Ova pozicija daleko nadilazi tradicionalne odgovornosti ljudskih resursa. Razvija sveobuhvatne strategije za upravljanje talentima, razvoj zaposlenika i promicanje pozitivne kulture kompanije.

Važno je ne samo privući najbolje talente u kompaniju, već i osigurati da ostanu motivisani i predani dugoročno.

Za uspješnu karijeru CHRO-a od velike su važnosti strateško upravljanje ljudskim resursima, izvrsne komunikacijske vještine i dubinsko poznavanje zakona o zapošljavanju i strategija naknada. Osim toga, vještine vođenja ključne su za učinkovito upravljanje smjerom ljudskih resursa i promicanje kompanije.

Čak i ako imate malo iskustva u jednom od ovih područja, još uvijek postoje zanimljive prilike za karijeru. Mnoga od spomenutih zanimanja nude početne mogućnosti na razini juniora ili asistenta kako biste se etablirali u dotičnom području i postupno napredovali.

Područja upravljanja promjenama, umjetne inteligencije, ljudskih resursa i korporativne kulture okrenuta su budućnosti, fascinantna su i raznolika. Oni ne samo da nude priliku da budete na čelu razvoja kompanije, već i priliku za kontinuirani razvoj i prihvaćanje uzbudljivih profesionalnih izazova.