Najusamljenije mjesto na svijetu krije neobičnu priču i još neobičnijeg stanovnika (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Katski stup na zapadu Gruzije vjerovatno je jedno od najusamljenijih mjesta na svijetu. Na vrhu 40 metara visoke stijene svoj dom pronašao je monah Maxime Qavtaradze koji u toj samoći živi već više od 20 godina.

1944. godine je prvi put dokumentiran uspon na samotnu stijenu na kojoj su otkriveni ostaci crkve stare nekoliko stoljeća, a u njoj je pronađen i kostur posljednjeg stanovnika. Osoba koja se prva popela na to mjesto bio je planinar Alexander Japaridze. Crkvu su navodno koristili kršćani kako bi izbjegli svjetovna iskušenja i bili bliže Bogu. Praksa je trajala sve do 15. stoljeća i osmanske okupacije.

1993. godine tu se opet uselio Maxime koji je htio započeti novi život, daleko od poroka kojima je dotad bio sklon, piše Daily Mail. Obnovio je crkvu i sagradio ljestve kojima se spušta dva puta sedmično, kako bi nabavio namirnice i pomolio se s mještanima. 20 minuta mu treba da se sputi do sela.

Maxim kaže da mu danas po savjet dolaze mnogi mladići s problemima i mladi svećenici koji traže mir i vodstvo. "Ovdje je jedino mjesto na kojem osjećam povezanost s Bogom", tvrdi on. (index.hr)