Na današnji dan: Ubijen Mehmed-paša Sokolović, rođen Ahmet Hromadžić
Foto: Tuzlanski.ba

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1579. - Ubijen vojskovođa i veliki vezir Mehmed-paša Sokolović.  Mehmed-paša je podigao mnoge zadužbine, uključujući znameniti most na Drini u Višegradu. Pojedini izvori kao datum smrti navode 12. oktobar.

1689. - Petar Veliki svrgnuvši  Sofiju Aleksejevnu s bratom Ivanom zasjeo na prijestolje. Petar je ruskim carem proglašen nekoliko godina ranije, ali ga je pobuna Sofije Aleksejevne, kćeri Alekseja I iz prvog braka, privremeno udaljila s trona. Petrova vladavina obilježena je brojnim reformama u duhu zapadnog apsolutizma.

1923. - Rođen književnik Ahmet Hromadžić. Napisao je djela za djecu "Zlatorun", "Okamenjeni vukovi", "Patuljak vam priča" i mnoga druga. Preminuo je 1. januara 2003. godine.

1936. - S emitiranjem počeo prvi radijski kviz "Professor Quiz". Emisija je privukla brojne oglašivače i uticala na razvoj radijskog programa.

1975. -  Premijerno prikazana popularna TV emisija "Saturday Night Live" pod originalnim nazivom "NBC's Saturday Night". Prvi voditelj bio je stand up komičar George Carlin.

1975. - U bračnu luku uplovili Hillary Rodham i Bill Clinton. Upoznali su se kao studenti na Yaleu, a njihov brak unatoč skandalima još uvijek traje.

1980. - Završena najduža svemirska misija sovjetskih kosmonauta, koji su u letjelici "Saljut 6" proveli 184 dana. Kosmonauti te misije bili su Leonid Popov i Valery Ryumin.

1981. - Tada nepoznati pjevač Prince svirao kao predgrupa na koncertu Rolling Stonesa u Los Angelesu.

1984. - Kathryn D. Sullivan postala prva Amerikanka koja je hodala svemirom.

2007. - Spisateljica Doris Lessing  dobila Nobelovu nagradu za književnost. (Tuzlanski.ba)