Foto: Tuzlanski.ba

U sezoni kada svi konzumiraju med zbog jačanja imuniteta kako bi se zaštitili ovo pitanje je iznova aktuelizovano

Koliko puta do sada ste čuli da med nije dobro jesti niti sipati u šolju mlijeka ili čaja metalnom kašikom, uz obrazloženje da će najpoznatiji pčelinji prozivod tako izgubiti ljekovita svojstva?

Objašnjenje zašto med ne bi trebalo vaditi iz tegle metalnom kašikom glasi: dolazi do hemijske reakcije između meda i kašike, pa med prestaje da bude djelotvoran. Iskusni pčelari tvrde da to nije istina.

Naime, med ima pH oko 3,9. Metalni escajg je napravljen tako da ne stvara nikakvu hemijsku reakciju u kontaktu sa hranom.  Ali, ono što je još važnije je sljedeće: mašine za vrcanje meda napravljene su od metala, kante za odlaganje meda takođe su metalne, prilikom analitičke kontrole med se odmjerava metalnom kašičicom, a i sonda za uzorkovanje meda je, pogađate, metalna.

Dakle, slobodno jedite med metalnom kašičicom, nećete mu “ubiti” ljekovita svojstva. (Telegraf.rs)