Kinezi prvi put klonirali primate, tvrde da su ostvarili veliki napredak
Foto: Tuzlanski.ba

Kineski naučnici su klonirali dva majmuna, što je prvo kloniranje primata. Korištena je tehnika kao kod prvog kloniranja ovce Dolly, što evropski naučnici smatraju rizičnim.

Dva identična majmuna Zhong Zhong i Hua Hua su rođeni prije nekoliko sedmica u laboratoriji u Kini. Naučnici smatraju da bi genetski identički majmuni mogli pomoći u liječenju ljudskih bolesti, ali kritičari tvrde da postoji etička granica napretka ka kloniranju ljudi, javlja BBC.

Qiang Sun s Instituta za neuroznanost Kineske akademije nauka kaže da će majmuni biti korišteni za izučavanje bolesti s genetskom osnovom, poput nekih kancera, metabolički bolesti i poremećaja imuniteta.

- Ima mnogo pitanja o biologiji primata koja se mogu izučavati ako imate ovaj model – rekao je. Majmuni se razvijaju normalno, a očekuju da će ih biti još tokom narednih mjeseci.

Naučnici iz Londona kažu da je ova tehnika koju koriste Kinezi neefikasna i rizična. - Ovo nije odskočna daska za kloniranje ljudi - poručuje britanski naučnik Robin Lovell-Badge. (Fena)