Iako se mnogima čini gotovo nemoguće nositi se s takvim vrelinama, stanovnici Zemlje Izlazećeg Sunca već su odavno pronašli efikasne načine da ostanu rashlađeni i osvježeni.

Kako provesti dan na +40 bez posljedica? Japanci imaju trik koji djeluje
Foto: pixabay

Ljetne temperature u Japanu često dosežu prosječnih 27 stepeni Celzijusa, a najtopliji mjeseci, juli i august, donose dodatne izazove s visokim temperaturama. Ipak, stanovnici Zemlje Izlazećeg Sunca imaju svoje provjerene metode za borbu protiv vrućina.

Jedna od najefikasnijih taktika koju Japanci primjenjuju jeste nošenje suncobrana, ali i posebne odjeće. Lagana hrana, dovoljna hidratacija i odabir odjeće od prirodnih, svijetlih materijala također igraju ključnu ulogu u prevazilaženju ljetnih vrućina.

Međutim, postoji još jedan jednostavan trik koji mnogi Japanci koriste kako bi se rashladili, čak i kada temperature prelaze 40 stepeni. Ovaj trik uključuje običan svijetli šal, ali ne bilo kakav. Japanci prvo namoče šal u hladnu vodu, a zatim ga vežu oko vrata.

Zašto baš vrat? Vrat je refleksogena zona, gdje su velike krvne žile koncentrisane blizu površine kože. Mokri šal, kada se stavi oko vrata, donosi osjećaj osvježenja i olakšanja od vrućina. Ova metoda postala je toliko popularna da se danas u nekim trgovinama mogu pronaći specijalni rashladni šalovi, dizajnirani upravo za ovu svrhu.

Osim nošenja mokrog šala, Japanci preporučuju izbjegavanje boravka na suncu između 10 i 17 sati, suzdržavanje od konzumacije alkohola te napitaka s previše kofeina i šećera, kao i tuširanje mlakom vodom. Sve ove prakse zajedno pomažu Japancima da se uspješno nose s izazovima ljeta.