Foto: Tuzlanski.ba

Šare koje je prije nekoliko godina otkrio fotograf Yoji Ookata kriju tajnu o uzbudljivim ljubavnim pričama podvodnog svijeta.

S obzirom na to da je, kako ističe američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu, istraženo tek pet posto okeana, ne čudi činjenica da je veliki dio podvodnog svijeta još uvijek misterija za stručnjake.

Jedna od ovih tajni su i neobični krugovi na dnu Tihog okeana u blizini japanskog ostrva Amami Oshima. Fotograf Yoji Ookata prvi je koji je, 2012. godine, ovjekovječio ovu neobičnu formaciju, sačinjenu od zanimljivih geometrijskih obrazaca raspoređenih u krug prečnika nešto manjeg od dva metra.

krugovi-tihi-okean-fugu2

Oduševljen onim što je pronašao, Ookata se sa stručnjacima i televizijskom ekipom ubrzo vratio na dno okeana kako bi otkrili kako je ovaj oblik u pijesku nastao. Ispostavilo se da je riječ o svojevrsnom umjetničkom djelu, a da je umjetnik sićušna riba fugu. Naime, iza nastanka ove formacije krije se prava podvodna ljubavna priča – pokušaj mužjaka da privuče partnerku za parenje.

Naime, ovaj tim je utvrdio da mala riba fugu danonoćno pliva po dnu okeana ne bi li tijelom napravila krug prošaran neobičnim linijama i privukla pažnju ženke. Ona, vjeruju stručnjaci, kreće ka krugu, koji djeluje kao savršeno mjesto za čuvanje jajašaca, i ubrzo se pare. Pored toga, ovaj tim smatra da što je formacija složenija, to će više ženki mužjak-umjetnik privući. (nationalgeographic.rs)