Foto: Tuzlanski.ba

Kad se prijatelji vrate s putovanja i puna su im usta gurmanskih doživljaja lako nas mogu zaraziti da krenemo njihovim stopama i bacimo se na hedonistički turizam.

Destinacije poput Grčke, Italije ili BiH omiljene su na listama onih koji strane zemlje otkrivaju kroz okuse i mirise nacionalnih kuhinja - baš kao i Turska, Tajland..., ali šta je s onim destinacijama na kojima tanjiri i čaše nisu toliko popularni?

Raspravljali o ukusima, ili ne, u nekim je zemljama tradicionalna kuhinja itekako u sjeni kulturnih, historijskih i prirodnih znamenitosti. Na stranu pritom Michelinove restorane i vrsne chefove, riječ je o pristupačnim restoranima, bistroima i hrani koja se jede s nogu.

Britanija je poznata po svojoj reputaciji da joj je domaća kuhinja bez okusa, ali na meti kritika na turističkim formima su se našle i Jamajka, Kenija, kao i Finska.

Finska

„Finska hrana jedna je od najdosadnijih i najmanje kreativnih, ali je zdrava. Tokom finskih Olimpijskih igara 1952. provedeno je istraživanje među sportašima; oni su smatrali da je finska kuhinja najgora“, kaže Sriharsha Kuchimanchi iz Indije.

Nizozemska

Edwin van Davenhorst iz Nizozemske dodaje: „Budući da sam Nizozemac, znam šta je bezokusna hrana kojoj fali kreativnosti. Naša jela najbolje je opisati kao hranjiva i jednostavna za pripremu. Jedan od primjera je stamppot, povrće s krompirom kuhano u istom loncu, zatim pasirano i posluženo s komadom mesa i umakom.

Nikaragva 

„U Nikaragvi vegetarijanci jedu rižu i grah s prženim bananama. Volim tu kombinaciju i jela sam je na Kostarici, ali u Nikaragvi je to jelo gotovo uvijek hladno, suho i bez začina. I ananas me razočarao. Uvijek je nezreo i kiseo, dok je na Kostarici nezamislivo sočan“, tvrdi Njemica Amelie Landfisch.

Mongolija

„Moj glas za najgoru kuhinju ide Mongoliji. Nema povrća, nema začina - samo meso i tjestenina. Kazahstanska kuhinja je slična, ali kako zemlja vrvi drugim nacionalnostima, možete se fino najesti korejskih, gruzijskih, ruskih ili kineskih jela“, kaže Steven Hermans, koji živi u Kazahstanu.

Jamajka

„Jamajka ima totalnu bezličnu hranu – sve je bezokusno osim pečene piletine. Za doručak se jedu kuhane banane, kuhani krumpir, kuhana jaja i još kuhanog. Za ručak je bljutava riža s graškom. Ne znam kako im to polazi za rukom?!“, čudi se Brian Collins iz SAD-a.

Engleska

Jeff Pellarin iz Kanade kaže da se Engleska jako trudi osloboditi loše reputacije, ali još uvijek uživaju u groznim sendvičima s jajima iz Marks & Spencera.

„Najtužnije mi je iskustvo bilo kada smo pitali mještane za najbolje mjesto s fish&chipsom u Londonu. Nakon pola sata traženja dobili smo lijepe komade svježe ribe ... bez ikakvog okusa“, kaže.

Nepal 

„Van turističkih restorana u Katmanduu, hrana u Nepalu je dosta loša. Na temelju mog (skromnog) iskustva kao turista, čini se da Nepalci žive od dvije stvari, više-manje od tjestenine i dal bhata. Tjestenina je okej, a dal bhat je sličan indijskoj riži s lećom, osim što je vodenastiji, a začini su manje zanimljivi. Što ste dalje gradu, to ćete teže naći meso s povrćem“, objašnjava Annika Schauer iz SAD-a.

Kenija

"Kenijska je kuhinja ukusna, ali brzo dosadi. Na svakom koraku je bezokusna kasava, što je za očekivati jer služi kao jeftin izvor kalorija. Osim toga, sve živo se kuha, i to dugo – dok ne izađe posljednja kap života iz povrća i drugih namirnica“, dodaje Ben Santhouse iz Velike Britanije. (punkufer.hr)