Dirljiv anti-rasistički video grčke rediteljke (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

"Tzafar" je kratki film snimljen od strane grčke rediteljke Nancy Spetsioti, koji se bavi besmislenošću rasizma kao i njegovom svakodnevnom primjenom na koju ne obraćamo pažnju, a koja duboko povrjeđuje milione nedužnih ljudi

Ako ste mislili da je ovo tek jedan od onih filmova kojih je internet pun, prevarili ste se. Ovo kratko ostvarenje grčke rediteljke Nancy Spetsioti duboko će potresti svakoga ko je sposoban da razmišlja i da se stavi u kožu drugog čovjeka.

Radnja “filmića” krajnje je svedena, što ćete vidjeti i sami ako izdvojite taj kratak vremenski period za oplemenjivanje svog uma. Osoba bliskoistočnog porijekla sjedi u čekaonici. Dolazi grčka porodica sa djetetom. Dijete sjeda blizu stranca. Majka pomjera dijete da sjedne što dalje od stranca. Otac potom ustaje kako bi majka sjela dalje od stranca. Kako se stranac osjeća njih se ne tiče. On sjedi i šuti i na licu mu se vidi patnja. Njih nije briga. Potom su svi zajedno pozvani kod doktora koji ih obavještava da je operacija djeteta dobro prošla, zatim ustaje i predstavlja stranca.

Njegova uloga u njihovim životima ih ostavlja bez teksta, a ostaviće i vas.

Ne sudite o drugima po boji kože.

(telegraf.rs)