Broj lavova se broj značajno smanjuje iz godine u godinu. 

Foto: Anadolu Agency | Kralj životinja

Ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o ljepoti ovih vrhunskih lovaca, kraljeva savane i informisanje javnosti o tome kako su lavovi na korak od liste ugroženih životinja kojima prijeti nestanak.

Stručnjaci vjeruju da se u posljednjih 20 godina broj lavova smanjio za 43 posto, a njihov nestanak bi ozbiljno narušio ekosistem.

Lav je druga najveća mačka na svijetu, poslije azijskog tigra. Ova ogromna stvorenja vijekovima izazivaju strahopoštovanje svojom brzinom i snagom, a danas žive u Africi i dijelovima Azije.

Pretpostavlja se da na svijetu postoji između 20 i 39 hiljada jedinki, a smanjenje staništa i ilegalni lov na njih, među glavnim su uzrocima njihovog sve izražajnijeg nestanka. Na smanjenje populacije značajno utiču i klimatske promjene, jer su mnoge životinje koje lavovi love prisiljene promijeniti stanište, što i lavovima značajno otežava potragu za hranom.

Zanimljivo je i da horoskopski znak lava odlikuje samouvjerenost, dramatičnost i kreativnost. Ljudi rođeni pod ovim znakom imaju kraljevsko, ponosno držanje koje je nemoguće ne primijetiti.

Dan najljepšeg i najstrašnijeg bića u životinjskom carstvu osmislio je "Big Cat Rescue", najveće svjetsko akreditovano utočište lavova. Svjetski dan lavova je zamisao suosnivača Derecka u Beverly Joubert, bračnog para poznatog po izuzetnoj ljubavi i brizi prema divljim mačkama. Inicijativu su započeli 2013. godine uz "National Geographic" i "Big Cat Initiative", radi zaštite preostalih lavova u divljini.