Da li znate šta ustvari znači kada mlada baca bidermajer?
Foto: Tuzlanski.ba

Svi znamo da je ovo jedan od obaveznih rituala na vjenčanjima kod nas, ali da li znate zašto ustvari mlada baca bidermajer?

Mlada to čini nakon sklapanja braka u gomilu neudatih djevojaka, koje se trude da uhvate svoju šansu za sretnu udaju.

Prema narodnom vjerovanju djevojka koja uhvati bidermajer će imati sreće u ljubavi i ubrzo će se udati.

Korijeni ovog običaja potiču iz daleke prošlosti kada se vjerovalo da nevjesta donosi sreću, što je zapravo istina i danas, ali ne u takvim razmjerama.

Međutim, znate li da je ovaj običaj počeo da se sprovodi umjesto jednog starog običaja koje mlade zasigurno nisu voljele.

Nekada su se otimali oko mlade i vjenčanice, a ne oko bidermajera.

Naime, prije nekoliko stotina godina vjerovalo se da ako dodirnete mladu na vjenčanju, pratiće vas sreća, a ukoliko biste joj iscjepali komad vela ili pak vjenčanice, bili biste pravi sretnik.

U srednjevjekovnoj Engleskoj, vjenčanice nisu bile tako skupe kao danas i smatralo se da vjenčanica donosi sreću neudatim devojkama, pa bi tako neudate gošće maltene očerupale mladu, odnosno njenu haljinu, da bi se i one udale uskoro.

Kako se gosti ne bi otimali i čerupali mladu to jest nevjestu, počeo je da se baca bidermajer, što je vrlo brzo bilo prihvaćeno, a ovaj običaj dodirivanja nevjeste ili cjepanje vjenčanice, opravdano je otišao u zaborav. (ddl.rs)