Na društvenim mrežama smeđi šum je postao trend, a upravo on može da vam pomogne da se u potpunosti opustite.

Da li znate šta je smeđi šum? On vam pomaže da lakše utonete u san
Foto: Ilustracija

Smeđi šum je, za razliku od bijelog šuma (statički zvuk televizora) zvuk niske frekvencije, koji bi mogao da se uporedi sa zvukom kiše ili grmljavine. Izuzetno je opuštajući, a hashtag #brownnoise je, do sada, prikupio čak 98 miliona pregleda na Tik-Toku.

"Uz pomoć smeđeg šuma možete da čujete svaku frekvenciju koju uho može da detektuje. Na ovaj način možete da "prikrijete" druge misli i fokusirate se na jednu stvar, kao što je, na primjer, opuštanje, čitanje ili spavanja. Istraživanje je pokazalo da slušanje muzike ili različitih zvukova može da pomogne vašem umu da se opusti. Iz ovog razloga veliki broj ljudi prije spavanja sluša zvukove okeana ili prašume", rekao je doktor Martin S. za Eat This, Not That.

@calm Enter the calming world of #BrownNoise ♬ Brownian Noise - Calm

Ukoliko živite u sredini u kojoj ima mnogo buke (automobili, sirene, muzika i slično), to i te kako može da poremeti kvalitet sna. Smeđi šum može da djeluje kao alat za prikrivanje takvih zvukova.

"Smeđi šum "kamuflira" glasne zvukove puštanjem konstantne frekvencije, omogućavajući vašem umu da utone u duboki san”,  dodao je.