Performans sa otvaranja Olimpijskih igara u Parizu izazvao je brojne polemike, a prizor koji se mogao vidjeti i danas je jedna od glavnih tema. 

Ovo je Francuskinja sa otvaranja OI koja je izazvala polemiku: Ponosna sam na sve svoje identitete
Foto: Instagram

Performans je trebao biti rekreacija Posljednje večere Leonarda da Vincija, no čini se da je namjera otišla u pogrešnom smijeru. 

Javnost je većinom bila zgrožena viđenim, a mnogi su sam performans okarakterisali kao izrugivanje kršćanima.

U performansu su učestvovale članice grupe Drag Race France, transrodni model i nagi pjevač u ulozi starogrčkog boga vina Dionisa, a sve je ličio na biblijsku scenu Isusa Hrista i njegovih apostola koji dijele posljednju večeru.

Veliku pažnju privukla je Barbara Butch, 43-godišnjakinja  koja je glumila Hrista. Naime, ona je poznata po LGBT aktivizmu, ali i promovisanju gojaznosti. 

''Pozdrav, moje ime je Barbara Butch. Ljubavni sam aktivistva, DJ i producentkinja sa sjedištem u Parizu. Cilj mi je da ujedinim i okupim ljude, podijelim ljubav kroz muziku kako bismo svi zajedno plesali i kako bi naša srca skladno kucala'', njene su riječi.

Ona se, kako često ističe, ne srami svoje gojaznosti, te je, upravo zbog toga pozirala i naga na naslovnici časopisa Telerama. Natpis na naslovnoj stranici je glasio: Zašto ne prihvatamo debele ljude?

Osim toga, proglašena je i za LGBT ličnost godine, a priznanje joj je dodijelilo Francusko udruženje LGBTI novinara.

''Ja sam debela, Jevrejka, queer lezbejka i stvarno sam ponosna na sve svoje identitete'', kazala je jedne prilike.

Nakon što je performans otvorio polemike, oglasili su se i organizatori Olimpijskih igara. 

''Tumačenje grčkog boga Dionisa čini nas svjesnim apsurda nasilja među ljudskim bićima'', naveli su organizatori Olimpijskih igara u Parizu na svom X profilu.

''Zaista se pitamo da li je ovo povezano sa Olimpijadom i kakvu poruku ili refleksiju treba da prenese'', ''Zapravo me je natjeralo da ugasim TV'', ''Olimpijske igre postaju nevažne. Manje teatralnosti'', samo su neki od komentara ispod njihove objave.