Da li novinar/fotograf/snimatelj treba pomoći potencijalnoj žrtvi ili zabilježiti događaj materijalnim dokazom bez intervecije? (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Toliko se mnogo puta raspravljalo širom svijeta o tome da li novinar koji je ''svjedok'' zločinu koji bi mogao da se desi ili se dešava, trebao uticati na spas žrtve ili samo svjedočiti događaju i materijalno to zabilježiti bez intervencije, tj. treba samo da radi svoj posao po zadatku?

Šta učiniti u tim momentima? Šta je ljudski, šta moralno, a šta etika profesije?

Mnogi novinari, ratni snimatelji i reporteri širom svijeta prvi puta su svjedočili egzekuciji nedužnih civila. Ali, tada mnogi su obećali sebi da će učiniti sve kako bi dokumentovali užasne zločine. Njihove fotografije su kasnije poslužile kao dokazni materijal na suđenjima.

Ovaj video koji imate priliku da pogledate govori uptavo o tome. Pokazuje ratnu fotoreporterku koja svjedoči ubistvu nedužne djevojčice. Njena fotografija obišla je cijeli svijet. Zbog njene fotografije ljudi širom planete Zemlje imaju dokaz o zločinu i ko ga je počinio i šta se dešava u ratom zahvaćenoj zemlji iz koje novinarka izvještava. Međutim, video pokazuje i psihu novinarke nakon što je postala svjedokom gnusnog zločina dok je obavljala svoj posao.

Šta je bila ''obaveza'' ratne fotoreporterke u momentu dešavanja zločina, rizikovati i svoj život spašavajući djevojčicu ili ostati po strani – prosudite sami... (Tuzlanski.ba)