Više od 300 klizišta aktivno na području Tuzle
Foto: Tuzlanski.ba

Kao i sinoć i večeras je se održala vanredna sjednica Kabineta Općinskog načelnika i Općinskog štaba civilne zaštite Tuzla.

Sinoć je izdata naredba svim korisnicima objekata građenih na padinama, za slučaj da opaze pojavu novih pukotina ili ulegnuća u tlu, pukotina na objektu, naglu pojavu izviranja vode, promjenu nagiba drveća u okolini objekta, promjenu na kosinama i padinama iza objekta, i slične pojave koje ukazuju na mogućnost klizanja tla, da odmah napuste objekat i zatraže pomoć na telefonski broj: 121, a kako bi Općinski štab CZ poduzeo zakonom propisane mjere zaštite i spašavanja.

Prema posljednjim informacijama na području Općine Tuzla aktivirano je i reaktivirano oko 300 klizišta koja su uništila na desetine stambenih i pomoćnih objekata. Evakuirani građani trenutno su smješteni u prihvatne centre, a upućen je apel svima koji mogu i žele pomoći da u prostorije Crvenog križa u ulici Džafer Mahala, mogu sutra u toku dana donariti hranu, sredstva za čišćenje i higijenu, odjeću, obuću, ćebad, vreće za spavanje, i druge namirnice.

"U ovom trenutku životi i zdravlje ljudi su nam svetinja" - kazao je načelnik Imamović na današnjem sastanku.