Nevjerovatan slučaj u Njemačkoj: Lažni doktor 'liječio' preko 200 ljudi
Foto: Tuzlanski.ba

Lažni doktor (35) iz njemačkog grada Leipziga prevario je više od 200 pacijenata koji su posjetili ordinaciju "Dr. Sascha Robert”.

On je izgradio ordinaciju koja je bila opskrbljena medicinskom opremom i hitnom službom, a sada je protiv njega podignuta optužnica za prevaru, tjelesne ozljede i zlouporabu vlasništva. Samoproglašeni doktor radio je od  jula 2020. do sredine februara 2021. godine i to bez završenog medicinskog fakulteta i dozvole, piše Fenix magazin.

“Pod stručnim nazivom ‘doktor’ navodno je izdavao brojne potvrde o nesposobnosti za rad (bolovanja) i recepte pacijentima, u nekim slučajevima izravno predavao lijekove i provodio liječenje”, objasnila je državna tužiteljica Christine Schumann.

Ordinacija je bila potpuno opremljena, a 35-godišnjak je prevario dobavljače i pružatelje usluga iz 27 firmi za 77.000 eura. Policija je tražila pacijente, a prije podizanje optužnice javilo ih se preko 200. S obzirom na to, ne može se isključiti da ih je bilo i znatno više. Navodno je nastavio "liječiti" online, nakon što mu je ordinacija zatvorena, no završio je u zatvoru zbog prethodne presude za prevaru.