Mark Zuckerberg je potvrdio da neće obezbijediti dodatna sredstva za podršku izbornoj infrastrukturi preko Chan Zuckerberg Initiative, njegove filantropske organizacije

Zuckerberg tvrdi da je američka administracija vršila pritisak da Meta cenzuriše sadržaj o COVID-19
Foto: Arhiva

Mark Zuckerberg, suosnivač društvene mreže Facebook i izvršni direktor njene matične kompanije Meta, izjavio je danas da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena vršila pritisak na kompaniju da "cenzurira" specifične sadržaje o COVID-19 tokom pandemije, javlja Anadolu.

"Godine 2021., visoki zvaničnici iz Bidenove administracije, uključujući Bijelu kuću, mjesecima su više puta vršili pritisak na naše timove da cenzuriraju određene sadržaje o COVID-19, uključujući humor i satiru, i izrazili su dosta frustracije našim timovima kada to nisu uradili", naveo je Zuckerberg.

Rekao je da su pod pritiskom donijeli konačnu odluku o uklanjanju sadržaja i preuzimanju odgovornosti za promjene politike COVID-19.

"Vjerujem da je pritisak vlade bio pogrešan i žalim što nismo bili otvorenije o tome. Čvrsto osjećam da ne bismo trebali kompromitirati naše standarde sadržaja zbog pritiska bilo koje administracije u oba smjera - i spremni smo povući se ako se ovako nešto ponovi", kazao je Zuckerberg.

Potvrdio je i da neće obezbijediti dodatna sredstva za podršku izbornoj infrastrukturi preko Chan Zuckerberg Initiative, njegove filantropske organizacije.

Objasnio je da su prethodni doprinosi percipirani kao "koristi jednoj strani u odnosu na drugu".

"Moj cilj je da budem neutralan i da ne igram ulogu na ovaj ili onaj način - ili čak da izgledam kao da igram ulogu. Tako da ne planiram dati sličan doprinos u ovom ciklusu", rekao je Zuckerberg.