Ukrajina neće dozvoliti da se njena teritorija pretvori u sivu zonu.

Zelenski: Rusiji se sada vratilo sve što je donijela u Ukrajinu
Foto: X.com | "Stvorili smo tampon zonu"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da se Rusiji vraća sve ono što je donijela u Ukrajinu, a poručio je to dok Ukrajina slavi Dan nezavisnosti u sjeni upada u rusku oblast Kursk.

“Prije 913 dana Rusija je pokrenula rat protiv nas, uključujući i preko Sumske regije. Narušila je naše suverene granice i granice okrutnosti i zdravog razuma. Beskrajno je težila samo tome da nas uništi. Umjesto toga, danas slavimo 33. Dan nezavisnosti Ukrajine. Sve što je neprijatelj donio na našu zemlju, sada se vratilo u njihove domove“, rekao je Zelenski u video obraćanju iz pogranične regije Sumi.

Tvrdeći da će ukrajinska odmazda za tekući sukob biti dostojna, simetrična i dugotrajna, Zelenski je dodao da će prije ili kasnije ukrajinski odgovor doći do bilo koje tačke u Ruskoj Federaciji koja je izvor opasnosti po život Ukrajine i Ukrajinaca.

Takođe je rekao da Ukrajina neće dozvoliti da se njena teritorija pretvori u sivu zonu, dodajući da ruski predsjednik Vladimir Putin neće diktirati crvene linije.

Komentari Zelenskog dolaze usred upada ukrajinskih snaga u rusku pograničnu oblast Kursk, koji je počeo u noći 5. na 6. avgusta kada su ukrajinske snage ušle u grad Sudža.

Putin je optužio Ukrajinu da je izvršila provokaciju velikih razmjera i neselektivnu pucnjavu, opisujući upad kao teroristički napad na Rusiju.

Nekoliko dana kasnije, Zelenski je priznao da je to bila operacija ukrajinskih trupa s ciljem stvaranja tampon zone protiv ruskih napada.

Dan nezavisnosti Ukrajine obilježava se 24. avgusta i obilježava dan kada je Vrhovni sovjet Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike usvojio Deklaraciju o nezavisnosti zemlje.