Za četiri godine svatko u EU će imati besplatan Wi-Fi pristup
Foto: Tuzlanski.ba

Evropska komisija je predložila subvenciju od 120 miliona eura, kojom bi se javnim grupama osigurao pristup najmodernijoj opremi poput pristupnih točki.

Cilj ove vrste ulaganja je osiguravanje besplatnog Wi-Fi pristupa brzom internetu svima unutar EU. Štoviše, Komisija je obećala da će svatko u EU imati besplatan Wi-Fi pristup unutar sljedeće četiri godine, a ovo je tek dio priče.

Sva kućanstva unutar EU do 2025. godine trebala bi imati pristup brzom internetu od najmanje 100Mbps, a Europska komisija želi osigurati bolje bežične usluge svojim građanima jer smatra da je pristup internetu 'univerzalna usluga' kojoj svatko mora imati pristup. Svaki grad, selo i mjesto bi prema ovim optimističnim planovima trebalo imati besplatan Wi-Fi pa se na neki način iznos subvencije čini i malim.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker obećao je još razvoj i implementaciju mreža 5G širom EU, uz naglašavanje kako se unutar EU više ne bi smjelo brinuti o roamingu. Sve ovo bi trebalo biti omogućeno nizom dorada postojećih zakona i dopuna, ali i potpuno novih zakona. Mobilne mreže pete generacije kroz EU bi trebale biti implementirane do 2025. godine.

Pored ovoga, službeno je otkriven i kontroverzni 'paket' vezan uz autorska prava. Više o svemu moguće je pročitati na stranici ArsTechnica.