Većina Nijemaca traži otvaranje hotela, restorana
Foto: Tuzlanski.ba

Njemačka se bori da zaustavi naglo rastući broj zaražnih virusom korona, ali većina Nijemaca, ipak, se zalaže za otvaranje hotela i restorana tokom aprilskih uskršnjih praznika.

U anketi koju je u ime agencija DPA sproveo institut za istraživanje javnog mnjenja "YouGov", 52 odsto ispitanika želi da se hotelima i restoranima omogući otvaranje sve dok se poštuju pravila higijene i socijalne distance. Oko 14 odsto se zalaže za otvaranje bez ikakvih ograničenja.

Samo 25 odsto ispitanika smatra da bi hoteli trebali ostati zatvoreni tokom uskršnjih praznika, kada mnogi odlaze na odmor. Devet odsto nije imalo stav o tome.

U slučaju restorana, bašti, pabova i kafića, čak dvije trećine ispitanika je za otvaranje.

Trideset i dva procenta kaže da bi potrošači ili kupci trebalo da budu ograničeni na otvorene prostore uz primjenu higijenskih mera, dok se 34 procenta zalaže za usluge u zatvorenom, sve dok se preduzimaju mjere predostrožnosti.

Jedanaest odsto želi da dozvoli restoranima da se otvore bez ikakvih uslova. Samo 16 odsto kaže da bi restorani i pabovi trebali ostati potpuno zatvoreni.

Ugostiteljstvo je uglavnom izostalo iz strategije ponovnog otvaranja koju su usvojile savezna i državna vlada početkom marta. Ova teško pogođena industrija kaže da se osjeća napušteno i pritiska političare da ponude putokaz naprijed.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2.059 ljudi u periodu između 16. i 18. marta. Rezultati su ponderisani tako da predstavljaju populaciju stariju od 18 godina.