Foto: Tuzlanski.ba

Fotografija ranjenog sirijskog dječaka koja ponajbolje oslikava užas i horor stradanja kroz koje Sirija prolazi proteklih godina rata izabrana je za Fotografiju godine na drugom međunarodnom takmičenju Istanbul Photo Awards, a riječ je o fotografiji sirijskog fotoreportera Abd Doumanyja, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o međunarodnom takmičenju koje drugu godinu zaredom organizira Anadolu Agency, a čiji sponzor je ove godine bila kompanija Turskish Airlines. U kategorijama vijesti i sporta su analizirane pojedinačne fotografije i galerije fotografija i u svim tim kategorijama su izabrane po tri najbolje. Iz cijelog svijeta za takmičenje je prijavljeno blizu 13.000 fotografija.

Međunarodni stručni žiri je proteklog vikenda izabrao najbolje fotografije, a nagrade u ukupno pet kategorija dobilo je 11 fotoreportera iz devet zemalja.

U kategoriji Fotografija godine pobijedila je fotografija „Vapaj sirijske djece za pomoć“ koju je snimio fotoreporter AFP-a Abd Doumany.

Za najbolju fotografiju u kategoriji vijesti izabrana je fotografija „Izbjeglice“ fotoreportera lista „New York Times“ Sergeja Ponomareva. Za najbolju galeriju fotografija izabrana je galerija „Životi pod rizikom na putu ka Evropi“ koju je za Getty Images snimio fotoreporter Santi Palacios.

sirija-rat-djeca-foto

U kategoriji sporta za najbolju fotografiju je izabrana fotografija „Oblik srca“ koju je snimio fotoreporter Ian MacNicol, dok je za najbolju galeriju u toj konkurenciji izabrana galerija „Stil ratnika“ koju je načinio fotoreporter Valery Sharifulin. Počasnu nagradu dobio je fotoreporter Manzayar Oo.

Ukupni nagradni fond Istanbul Photo Awardsa iznosi 58.000 dolara. Najbolji u svim kategorijama će dobiti po 8.000 dolara, drugoplasirani po 3.000 dolara, a trećeplasirani po 1.500 dolara. I pobjednik izbora za najbolju fotografiju godine će dobiti novčanu nagradu od 8.000 dolara.

U sastavu prošlogodišnjeg žirija su, između ostalih bili, direktor Foto centra Shanghai i dobitnik Pulitzera Liu Heung Shing, čelnik Getty Imagesa Georges De Keerle, direktor za distribuciju fotografija AFP-a Michel Scotto, dobitnik prestižne nagrade World Press Photo Guillaume Herbaut, glavni urednik vizualnih vijesti AA Ahmet Sel i urednik fotografija AA Firat Yurdakul, a žiri su ove godine dodana i nova imena koja su poznata u svijetu fotografije.

U žiriju su i fotoreporter Laurent Van der Stockt koji je izvještavao skoro sa svih ratišta protekle dvije i pol decenije, zatim urednik fotografija lista „Newsweek“James Wellford, direktor fotografije lista „Le Monde“ Nicolas Jimenez i dobitnik Pulitzera i dobitnik prošlogodišnje nagrade za Najbolju fotografiju Istanbul Photo Awardsa Daniel Berehulak.

Predsjednik stručnog žirija i dobitnik Pulitzera Liu Heung Shing je izrazio zadovoljstvo time što je za Fotografiju godine izabrana fotografija ranjenog sirijskog dječaka koja jasno svijetu upućuje pitanje „zašto“ se sve te strahote dešavaju u Siriji.

This Syrian Girl Lost a Leg, but Kept Her Hope

Saja lost her friends and her leg in the war in Syria. But this 12-year-old still has big dreams.

Posted by AJ+ on 23. Mart 2016

„Žiri je imao težak zadatak jer su sve prijavljene fotografije bile izuzetno kvalitetne. U izboru smo se vodili time da je izabrana fotografija bila kvalitetak kadar, ali i jaka poruka i opomena koja će ostati ćovječanstvu. Nadam se da će ovakve fotografije biti urezane u sjećanje ljudi u svijetu kako bi se u budućnosti manje dešavale tragedije“, kazao je Liu.

Član žirija De Keerle je istakao da se i ove godine pokazalo kako je Istanbul Photo Awards takmičenje kojim fotoreporteri mogu ponajbolje prikazati i predstaviti cijelom svijetu dešavanja u regijama u kojima djeluju.

O izabranoj Fotografiji godine De Keerle je kazao kako je riječ o izuzetno jednostavnoj i orginalnoj fotografiji koja na autentičan način šalje poruku da se zaustavi patnja sirijske djece.

I Daniel Berehulak je kazao da je Fotografija godine izabrana jednoglasno jer su svi članovi žirija bili ganuti emocijom kojom ta fotografija i snimljeni prizor zrači. Dodao je da je riječ o fotografiji koja je snimljena neposredno nakon bombardiranja improvizirane bollnice.

Imena dobitnika su objavljena na službenoj stranici takmičenja http://istanbulphotoawards.com/, kao i na internet stranicama AA, na međunarodnij platformi fotografija „Anadolu Images“. (Tuzlanski.ba)