Urugvaj: Marihuana će se prodavati po cijeni od jednog dolara po gramu
Foto: Tuzlanski.ba

Urugavaj planira početi prodaju legalizirane marihuane po cijeni od jednog dolara po gramu kako bi se država borila protiv trgovine drogom.

uruguay 143924699 620x350Odluka da se pokrene industrijska prozivodnja marihuane koja bi bila pod kontrolom vlade prošla je u donjem domu Kongresa, a urugvajski predsjednik Jose Mujica će izvršiti pritisak na Senat kako bi i oni odobrili.

Ova mjera bi učinila Urugvaj prvom zemljom na svijetu koja će licencirati i provesti zakone za proizvodnju, distribuciju i prodaju marihuane za odrasle korisnike, javio je Guardian.

Prodaja marihuane bi trebala početi u drugoj polovici 2014. godine po cijeni od jednog dolara po gramu, što je osam puta manje nego kada se kupuje za medicinsku upotrebu.

Urugvajski zvaničnici kažu da je jedan gram dovoljan za "jednu cigaretu marihuane, odnosno dvije ili tri tanje cigarete".

Oni kažu da ideja iza legaliziranja nije zarada novca, nego borba protiv sitnog kriminala.

- Nezakonito tržište je veoma riskantno i kvalitet proizvoda je slab. Država će ponuditi sigurno mjesto za kupovinu kvalitenog proizvoda i pored toga, cijena je prihvatljiva - rekao je jedan urugvajski zvaničnik, prenosi Fena.

Pušenje marihuane je dugo vremena zakonito u Urugvaju, ali je uzgajanje, posjedstvo, prodaja i kupovina bila kažnjiva zatvorom. Oko 120.000 Urugvajaca konzumira marihuanu najmanje jednom godišnje. Od njih, 75.000 je puši svake sedmice, a 20.000 svakog dana.