UN poziva na hitnu akciju spašavanja izbjeglica Rohinja
Foto: Tuzlanski.ba

Agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija  (UNHCR) pozvala je danas na pokretanje hitne akcije spašavanja grupe izbjeglica Rohinja koje su prepuštene svojoj sudbini na brodu u moru južno od Mijanmara bez hrane i vode.

U apelu se navodi da je veliki broj izbjeglica na tom brodu bolestan ili opasno dehidriran, kao i da je, prema svemu sudeći, nekoliko njih preminulo, a da je poznato i da se pokvario motor na brodu.

„S obzirom na to da nam nije poznata tačna lokacija broda sa izbjeglicama alarmirali smo nadležne u relevantnim zemljama i apelovali da pokrenu hitnu akciju spašavanja ljudskih života”, navodi se u saopštenju Agencije za izbjeglice UN-a“, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iz obalske straže Indije dopisnik Reutersa je informisan da je utvrđena lokacija broda, da je on siguran, ali da se ne zna stanje u kojem su putnici. Rohinje su muslimanska manjina u Mijanmaru, u kojem većinu čine budisti, zbog čega su izloženi diskriminaciji i kršenju ljudskih prava.

Stotine hiljada većinski muslimanskih Rohinja izbjeglica žive u izbjegličkim kampovima u Bangladešu, otkako su bili prisiljeni pobjeći iz Mijanmara nakon brutalnih vojnih akcija iz 2017. godine.

Malezija, većinski muslimanska zemlja, bila je njihova omiljena destinacija. UNHCR je u toj zemlji registrovao 102.250 Rohinja izbjeglica, ali grupe za ljudska prava tvrde da ih je više. (Tuzlanski.ba)