Ukinut policijski sat u Baltimoreu
Foto: Tuzlanski.ba

Ukinut je policijski sat u Baltimoreu, u američkoj saveznoj državi Maryland koji je bio uveden zbog protesta i nereda što su izbili nakon privođenja, a poslije i smrti mladog tamnoputog mladića Freddie Graya (25), javlja Anadolu Agency (AA).

Situacija u Baltimoreu se smirila zbog odluke o precesuiranju šest privedenih policajaca koji se dovode u vezu sa smrću tamnoputog mladića Freddie Graya te s obzirom da na protestima od utorka nije bilo incidenata.

Načelnik Baltimorea Stephanie Rawlings-Blake saopćio je kako ne želi da policijski sat bude na snazi više nego što je potrebno.

"Prioritet policijskog sata bio je da se uspostavi javni mir i sigurnost u Baltimoreu. Ovo nije bila laka odluka, ali je bila odluka za koju sam osjetio da će doprinijeti obnovi mira u našem gradu", istakao je Blake.

Nakon nemira u gradu, u regiji je raspoređeno tri hiljade vojnika Nacionalne garde kao i dodatnih hiljadu policajaca. Guverner savezne države Maryland Larry Hogan istakao je kako je planirano da se vojnici i policijsko pojačanje u narednim danima povuku iz grada.