U seksualne odnose sa napunjenih 16 godina?
Foto: Tuzlanski.ba

Španija će podići starosnu granicu svjesnog stupanja u seksualne odnose sa 13 na 16 godina, kako bi zakon uskladila sa legislativom u ostalim evropskim državama.

TeenVaccinesSex main 0915"Time ćemo moći efikasnije da se borimo protiv zlostavljanja djece i uskladićemo regulativu sa ostalim evropskim zemljama", rekla je španski ministar za zdravstvo i socijalna pitanja Ana Mato.

Starosna granica svjesnog stupanja u seksualne odnose sa 12 na 13 godina u Španiji je podignuta 1996. godine, ali je ostala među najnižim u Evropi. Najniža je u Vatikanu, gdje iznosi 12 godina.

U reformu zakona biće uključen i širi plan koji je španska vlada odobrila radi zaštite djece od zlostavljanja i eksploatacije.

Do reforme ovog zakona je došlo nakon velike diskusije na nacionalnom nivou podstaknute ubistvom 13-godišnje djevojčice u oktobru prošle godine, a koju je usmrtio njen 39-godišnji ljubavnik.

Roditelji djevojčice iz sela El Sobral u oblasti Katilj la Manča upozoravali su vlasti na njen odnos sa starijim muškarcem, ali policijski službenici su govorili da su nemoćni, jer je ona insistirala da je zaljubljena u mnogo starijeg čovjeka i da je svjesno stupila u seksualne odnose.

Minimalna starost za stupanje u brak u Španiji trenutno iznosi 14 godina, uz saglasnost roditelja i dozvolu sudije.

Španska vlada pokušava da podigne ovu granicu u skladu sa godinama dovoljnim za svjesno stupanje u seksualne odnose, uprkos pritiscima romske zajednice koja tvrdi da je pravo na rano stupanje u bračnu zajednicu dio njihove kulturne tradicije. (Srna)