Tužna izjava djevojčice iz Gaze: Skrivam glad da majka ne pati zbog mog bola
Foto: Tuzlanski.ba

Palestinsko dijete pričalo je o patnji i tragediji djece u Gazi, dok se žalilo na glad i žeđ.

Na video je prikazana Palestinka iz Pojasa Gaze kako plače zbog velike gladi, govoreći da se ponekad probudi iz sna i čuje kvrčanje iz praznog stomaka, ali se brzo pokriva prekrivačem iz straha da će njena majka čuti te zvuke i zbog toga osjetiti bol i agoniju.

U intervjuu koji je vodio palestinski fotoreporter Amr Tabsh na svojoj stranici na Instagram platformi, djevojčica je rekla: “Možeš li zamisliti da imaš kćerke poput mene, da li bi ih ostavio da pate od hladnoće i gladi kao što ja patim, i da kada osjete glad stavljaju haljinu preko usta, da ih majka ne čuje. To se nama dešava.”

View this post on Instagram

A post shared by Amr Tabash (@amr.tabash)

O svom iskustvu sa glađu, rekla je: “Noću sam gladna i da mi zvuk gladi ne bi izlazio iz stomaka, stavljam prekrivač na stomak da me majka ne čuje i ne osjeti bol zbog toga. Hvala Bogu na svemu.”

Djevojčica se pita: “Zašto ne možemo biti kao ostala djeca svijeta, poput djece u Turskoj, Japanu, Kini, Americi i Evropi? Zašto ne živimo kao oni? Njihovi očevi, majke, braća i sestre su uz njih, ta djeca drže knjige u rukama, idu u školu sa torbama na leđima. Zašto mi ne živimo kao oni? Sve što zažele, odmah dobiju, a mi tražimo nešto po stotinu puta i niko nam ne odgovara.”

Ovo nije bilo prvo dijete koje je otkrilo stanje gladi kroz koje prolaze hiljade stanovnika Pojasa Gaze. Žena po imenu Nisreen Qudeih ispričala je priču o svojoj bratični, 15-godišnjoj Jani Hani Deeb koja je umrla od gladi.

Nisreen je na svojoj Facebook stranici 8. decembra napisala: “Jana je bolovala od cerebralne paralize i nije mogla da podnese glad, a njena porodica nije joj mogla priuštiti obrok. Tri dana zaredom, ništa nije pojela. Ta tri dana, Jana nije pila ništa osim vode koja, inače, nije za piće.”

Prema onome što nam kaže Janina tetka, njen otac je bio primoran da je sahrani u “privremenu grobnicu” u školskom dvorištu, iako se groblje nalazi na manje od 800 metara od škole, zbog stalnog zračnog i artiljerijskog bombardiranja okoline škole, koja je okružena tenkovima, a izraelska vojska sprečava kretanje u tom području, te je napuštanje škole postalo veliki rizik.

Palestinsko dijete pričalo je o patnji i tragediji djece u Gazi, dok se žalilo na glad i žeđ, rekavši na video snimku na Facebooku: “Ne možemo pronaći hranu. Ne možemo pronaći hranu. Ne možemo pronaći brašno. Umirem od gladi. Mi želimo da jedemo, želimo da pijemo. Želimo rješenje. Svijete, mi želimo da jedemo.”

Video snimak prikazuje kako glad izjeda nevinost djece u Gazi u svjetlu teških životnih uslova nakon izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze.

U video snimku na Facebooku, raseljena žena u Rafahu, južno od Gaze, požalila se da je hljeb koji su jeli pomiješan sa pijeskom. Počela je da vrišti od gladi, govoreći: “Kunem se Bogom, nemamo šta da doručkujemo. Ovo je hljeb koji jedemo, o arapski vladari.” (Al Jazeera)