Tužioci pozivaju da se Maradonino medicinsko osoblje izvede na suđenje
Foto: Tuzlanski.ba

Tužioci koji istražuju smrt argentinske nogometne legende Diega Maradone zatražili su da medicinsko osoblje koje ga je liječilo bude istraženo pod optužbama za ubistvo iz nehata.

U zahtijevu podnešenom u srijedu, saopćili su da su “greške” i loše upravljanje situacijom osmero medicinskih profesionalaca zaduženih za Maradonu stavile legendarnog nogometaša u “bespomoćnu situaciju” i “prepustili su ga sudbini”, navodi se u podnesku sudu koji je navela državna novinska agencija Telam.

Maradona je preminuo u 50. godini života u 2020. dok se oporavljao od operacije na mozgu kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka i nakon višedecenijske borbe protiv ovisnosti o kokainu i alkoholu.

Neurohirurg i porodični doktor Leopoldo Luque i psihijatrica Agustina Cosachov pod istragom su zbog njegove smrti kao glavni odgiovorni za zdravlje bivše nogometne zvijezde.

Šestero ostalih među kojima su psiholog Carlos Diaz i medicinska koordinatorica Nancy Forlini, također su optuženi.

Tužioci ih optužuju za “ubistvo iz nehata s dolus eventualis," krivični prekršaj koji može izazvati smrt osobe koju liječe.

Oni se mogu suočiti s kaznama od osam do 25 godina zatvora ukoliko budi osuđeni.

Sudeći po tužiocima, optuženi su bili “protagonisti neuobičajene, potpuno nedovoljne i nemarne hospitalizacije u kući” i navodno su počinili “niz improvizacija, lošeg upravljanja situacijom i grešaka”.

Odbrana mora sada predstaviti svoju argumentaciju i može zatražiti da se postupak odbaci.

Maradona se u širokoj javnosti smatra jednim od najvećih nogometaša u istoriji i predvodio je Argentinu do pobjede na Svetskom nogometnom prvenstvu u 1986., prenosi AFP.