Međunarodni sud pravde (ICJ) pravno je potvrdio da Izrael provodi politiku okupacije i ugnjetavanja Palestinaca, saopćilo je u petak tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Turska:  ICJ potvrdio da Izrael provodi politiku okupacije i ugnjetavanja Palestinaca
Foto: Anadolu Agency

Kako se navodi u savjetodavnom mišljenju ICJ-a, "Izrael bi trebao prekinuti prisustvo na palestinskim teritorijama što je prije moguće i nadoknaditi štetu koju je izazvao", navodi se u saopćenju Ministarstva.

“Međunarodna zajednica je obavezna da zauzme odlučan i čvrst stav kako bi zaustavila ilegalne prakse Izraela”, navodi tursko Ministarstvo.

Podsjećaju da je Turska podržala proces u ICJ-u, dajući pismene i usmene doprinose savjetodavnoj odluci Suda.

"Nastavit ćemo i dalje nastojati da osiguramo da zločini počinjeni nad Palestincima, uključujući djela koja predstavljaju genocid koji se trenutno provode nad narodom Gaze, ne prođu nekažnjeno", zaključuje se u saopćenju.

ICJ je u odluci naveo da je izraelska višedecenijska okupacija palestinskog teritorija "nezakonita" i da se treba okončati "što je prije moguće".

​​​​​Krajem 2022. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda (GSUN) je usvojila rezoluciju kojom se od ICJ-a traži da donese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz izraelske okupacije palestinskih teritorija od 1967. godine te kako politika i praksa Izraela utiču na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice koje iz tog statusa proizlaze za sve države i UN.