Sve više kompanija u Beču nude zaposlenicima opciju leasinga službenih bicikala umjesto tradicionalnih službenih automobila, saopćio je ured Grada Beča u Sarajevu.

Nova praksa u Beču: Bicikl umjesto službenog automobila
Foto: Ilustracija

Ova praksa ne samo da doprinosi zdravijem načinu života već donosi značajne porezne olakšice omogućavajući zaposlenicima da uštede i do 40 posto mjesečnih troškova.

Na primjer, ako bi mjesečna rata za bicikl iznosila 100 eura, zbog poreznih olakšica bi trošak bio smanjen na 60 eura.

Kada zaposleni uzmu bicikl na leasing, mjesečne rate plaćaju iz bruto plate, što znači da se smanjuje iznos na koji se obračunavaju porezi. Ovaj model nije dostupan za privatne kupce jer bi se time izgubile sve prednosti poreznih olakšica. Međutim, broj kompanija u Beču koje nude ovu pogodnost njihovim radnicima neprestano raste.

Vezani članak Vlada FBiH obnovila vozni park: Vrijednost 19 novih automobila 1,6 miliona maraka

Kurt Stefan, osnivač i direktor firme Veletage, ističe da je leasing na bicikle trenutno izuzetno tražen jer omogućava uštedu od oko 35 posto. To nije samo zbog leasinga već zbog značajnih poreznih olakšica koje ga prate.

Sve vrste bicikala, od gradskih do električnih, dostupne su u leasing-programima bez ograničenja maksimalne vrijednosti. Skuplji električni bicikli su posebno popularni jer upravo putem leasinga kupci mogu da ih priušte zahvaljujući modelu plaćanja u ratama i poreznim olakšicama.

Zaposlenici koji se odluče za leasing plaćaju mjesečne rate direktno iz bruto plate, dakle  ostvaruju porezne uštede jer tako smanjuju iznos oporezivog prihoda i ukupne porezne obaveze.

Visina mjesečne rate zavisi od bruto plate zaposlenika, a tačne troškove mogu izračunati koristeći online leasing kalkulatore koje većina leasing-firmi ima na njihovim web-stranicama. Na ovaj način, zaposlenici mogu unaprijed saznati koliko će ih bicikl koštati ako odluče da ga otkupe po isteku leasing perioda, što je često moguće po cijeni 10 posto od originalne vrijednosti bicikla.

S obzirom na rastući interes za održive načine prevoza, očekivanja su da će ova vrsta leasinga biti sve češća u drugim gradovima i zemljama donoseći benefite korisnicima ali i okolišu.