Tokom demonstracija u SAD-u uhapšeno više od 10.000 ljudi
Foto: Tuzlanski.ba

Tokom protesta širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), organizovanih zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je prošle sedmice umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu u Minneapolisu u državi Minnesota, uhapšeno je više od 10.000 ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima policijskih službi širom zemlje, više od 10.000 ljudi privedeno je tokom demonstracija koje su počele u Minneapolisu u državi Minnesota i proširile se i na druge gradove.

Naveli su da je otprilike četvrtina privedenih u Los Angelesu. Nakon Los Angelesa, najviše osoba uhapšeno je u New Yorku, zatim u Dallasu i Philadelphiji.

Većina je privedena zbog nepoštivanja policijskog sata i naredbe da se raziđu. Stotine su uhapšene zbog pljačke

Primijećeno je da su većinu zatočenika činili oni koji su kršili satnicu i oni koji nisu poštivali naredbu o "dezintegraciji", a stotine su optužene za pljačku.

Brutalno hapšenje Floyda se dogodilo 25. maja u Minneapolisu i izazvalo je val masovnih protesta širom SAD-a na kojima demonstranti osuđuju policijsko nasilje i rasizam.

Floyd je uhapšen nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odvezli u bolnicu.