Američka vlada podnijela je novu tužbu protiv TikToka, optužujući kinesku kompaniju za nezakonito prikupljanje podataka o djeci u slučajevima kada su roditelji pokušali da izbrišu naloge svoje djece.

Tik Tok zadire u privatnost djece: Američka vlada podnijela novu tužbu
Foto: Ilustracija | TikTok ima više od 170 miliona korisnika u SAD-u

Ministarstvo pravde saopštilo je da je praksa te društvene mreže da “masovno” zadire u privatnost djece, piše BBC, a prenosi Tanjug.

Zvaničnici su rekli da su TikTok i matična firma ByteDance “ponovni prestupnici”, jer je sličan slučaj pokrenut 2019. godine.

TikTok je osporio tvrdnje i rekao da je ponosan na svoje napore da zaštiti djecu.

Pritisak na TikTok

Kompanija je navela da je proaktivno uklonila maloljetne korisnike i da su dobrovoljno postavili zaštitu, poput ograničenja vremena pred ekranom i dodatne zaštite privatnosti za maloljetnike.

Ova žalba dodatno pojačava pritisak na TikTok i ByteDance koje su se već u zategnutim odnosima sa Amerikom zbog zakona koji prijeti da zabrani kompaniji da posluje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država zatražilo je prošle subote od američkog Apelacionog suda da odbije pravne prigovore ByteDancea na odluku vlade SAD-a da ta kompanija mora da proda TikTok do 19. januara ili da se suoči sa zabranom na američkom tržištu.