Sirija: Unatoč produženju primirja napadi u Halepu, Hami i Kunaytiri
Foto: Tuzlanski.ba

Američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dogovorili produženje u trajanju od 48 sati za prekid vatre koji je stupio na snagu u ponedjeljak navečer u Siriji, ali u nekim sirijskim gradovima dogovoreno primirje je narušeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Primirje koje je stupilo na snagu prvog dana Kurban-bajrama prekršile su snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Lokalni izvori navode da je primirje prekršeno napadima na sirijske gradove Halep, Hama i Kunaytira. Avioni režimskih snaga izveli su napade na naselje Handarat u okolini Halepa, naselja u okolini Hame koja su pod kontrolom sirijske opozicije ali i na različitim mjestima u Kunaytiri na jugu zemlje.

U napadima koji su izvedeni raketama i barel bombama nije bilo ljudskih gubitaka.

S druge strane, ruska televizija El-Yevm koja vijesti emituje na arapskom jeziku poziva se na rusko Ministarstvo odbrane i navodi da se režimske snage pridržavaju dogovora, a da je sirijska opozicija 23 puta prekršila primirje u Siriji.

Organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) juče je saopćila da su ruski i ratni avioni režimskih snaga prvog dana Kurban-bajrama, prije dogovora o primirju, izveli zračne napade na nekoliko različitih mjesta pod kontrolom sirijske opozicije.

Tom prilikom je, kako je naveo SNHR, u okolini Damaska poginulo 15, Idlibu 14, Homsu i Deri po dvije i Halepu jedna osoba. (Tuzlanski.ba)