Sirija: U novom napadu režimskih snaga sedam mrtvih, PYD zauzeo još tri područja u Haseki
Foto: Tuzlanski.ba

Najmanje sedam osoba poginulo je, a 13 je ranjeno u zračnim napadima izvedenim na području Istočne Gute u sirijskom glavnom gradu Damasku.

Napade su izveli ratni avioni snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu. Kako navode službenici u improvizovanim bolnicama, avioni su bombardovali naselja Duma, Beyt Sava i Kefr Batna u Istočnoj Guti koja se nalaze pod kontrolom sirijske opozicije.

Poginulo je sedam, a ranjeno 13 osoba. Predstavnici civilne zaštite Istočne Gute naveli su da je na području Dume, Arbina, Kefr Batne, Zemlke i Jobara izvedeno 20 zračnih napada.

Istakli su da je pričinjena i velika materijalna šteta. Poručili su da se humanitarna situacija u sirijskoj Dareyyi, koja se nalazi na jugu Damaska i koja je također na udaru ratnih aviona rećimskih snaga, pogoršava iz dana u dan.

- Pripadnici PYD-a zauzeli još tri područja u Haseki - 

Pripadnici kurdske organizacije PYD (Partije demokratskog jedinstva), sirijskog ogranka terorističke organizcije PKK-a, zauzeli su još tri područja na jugu i zapadu sirijskog grada Haseke na sjeveroistoku zemlje.

Kako navode lokalni izvori, snage PYD su u potpunosti stavile pod kontrolu mjesta Nisva i Zuhur na zapadu i Guveyran na jugu Haseke. Zauzeli su, između ostalog, poštu, zatvor i zgradu za migracije koje su bile pod kontrolom snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Pripadnici PYD-a su izveli napade na položaje režimskih snaga. I juče su pripadnici PYD-a zauzeli neke zgrade u kojima su smještene pojedine institucije režimskih snaga u Haseki. (Anadolija)