Slučaj je izazvao ogroman interes u Španiji jer je optuženikov otac Rodolfo Sancho poznati glumac.

Sinu ponatog španskog glumca određen doživotni zatvor: Ubio, a potom raskomadao hirurga
Foto: Screenshot

Tajlandski sud proglasio je Daniela Sancha Bronchala (30), člana poznate španske glumačke porodice i YouTube kuhara, krivim za ubistvo s predumišljajem i osudio ga je na doživotni zatvor, piše Guardian.

Sancho je osuđen za ubistvo Edwina Arriete Arteage, 44-godišnjeg plastičnog hirurga iz Kolumbije, kada su obojica bili na odmoru na tajlandskom otoku Koh Phanganu u augustu 2023. godine.

Slučaj je izazvao ogroman interes u Španiji jer je optuženikov otac Rodolfo Sancho poznati glumac. Na suđenje je doletjelo mnoštvo španjolskih novinara, prenosi Index.hr.

Priznao je da je raskomadao hirurga

Na suđenju na otoku Samuiju Sancho je tvrdio da su se potukli nakon što ga je Arrieta pokušao seksualno napastovati.

Rekao je da je Arrieta pao dok su se tukli i udario glavom o kadu, izgubio svijest i potom umro.

Sancho je priznao da je raskomadao tijelo žrtve i bacio dijelove, uključujući u more. Pokrajinski sud Koh Samui odredio je prvo smrtnu kaznu za Sancha, ali je u svojoj presudi preinačio kaznu u doživotni zatvor zbog njegove suradnje tokom suđenja, prema policiji.

Porodica žrtve je zadovoljna kaznom

Bussakorn Kaewleeled, advokat porodice žrtve, rekao je da su zadovoljni ishodom. "Zadovoljni smo kaznom jer će Sancho biti doživotno u zatvoru. Porodica će dobiti određenu finansijsku naknadu", rekao je Bussakorn novinarima ispred suda.

Sancho je tvrdio da je ubio Arrietu u samoodbrani i priznao da je sakrio tijelo, ali je zanijekao da je uništio pasoš Kolumbijca.

Na suđenju se čulo da je Sancho nasjeckao Arrietino tijelo i dijelove stavio u plastične vrećice prije nego što ih je bacio po Koh Phanganu.

Iako Tajland još uvijek ima smrtnu kaznu za neka kaznena djela, uključujući ubistvo s predumišljajem, rijetko provodi pogubljenja - posljednje je bilo 2018.