Nezavisni predsjednički kandidat Robert F. Kennedy Jr. objavio je odluku o odustajanju od utrke i o podršci bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, republikanskom kandidatu.

Robert Kennedy Jr. odustao od izborne utrke: Izrazio podršku Trumpu
Foto: flickr

Tokom govora u Arizoni u petak poslijepodne, Kennedy je kazao da su se i mediji i demokrati urotili kako bi spriječili njegove izglede da postane održivi kandidat.

"Prije mnogo mjeseci obećao sam američkom narodu da ću se povući iz utrke ako postanem kvaritelj. U svom srcu više ne vjerujem da imam realan put do izborne pobjede", kazao je.

Sloboda govora, rat u Ukrajini i "rat protiv naše djece", rekao je, načelni su uzroci koji su ga uvjerili da napusti Demokratsku stranku i prijavi se kao nezavisni kandidat, i sada da podrži Trumpa.

Kennedy, nećak bivšeg predsjednika Johna F. Kennedyja i sin bivšeg državnog tužioca Roberta Kennedyja, stekao je priznanje u početku kao pravni aktivista za okoliš, a kasnije kao istaknuti zagovornik protiv vakcina.

Nastojao je sudjelovati kao demokratski kandidat na stranačkim predizborima. U oktobru 2023. odlučio je, međutim, krenuti s nezavisnom kandidaturom. Mjesecima se Kennedyjeva kampanja suočavala s izazovima, bacajući sumnju na njenu održivost.

Kennedyjeva odluka da podrži Trumpa uslijedila je nakon višesdmičnih pregovora iza kulisa, navode američki mediji.

Prema NBC Newsu, osoba upoznata s raspravama otkrila je da je Donald Trump bio aktivno uključen u napore da osigura Kennedyjevu podršku za svog oca u razdoblju od šest mjeseci. Drugi je izvor spomenuo da je Trump Kennedyjevo sudjelovanje u utrci smatrao štetnim za kampanju.

Keedyjeva objava uslijedila je samo dan nakon završetka Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Chicagu, na kojoj je potpredsjednica Kamala Harris službeno prihvatila predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Kennedyjeva podrška Trumpu je značajna, s obzirom na žestoku utrku između Harris i Trumpa u ključnim kolebljivim državama koje bi u završnici mogle odrediti ishod izbora, prenosi Xinhua.