Ukrajinske vlasti obilježavaju 10 godina od obaranja putničkog aviona Malaysia Airlines na letu MH17 iznad istočne Ukrajine, kada je poginulo svih 298 putnika, uključujući 80 djece i 15 članova posade.

Prije tačno 10 godina projektilom u Evropi srušen je avion, poginulo je 298 ljudi
Foto: pixabay

Ukrajina tu tragediju pripisuje ruskom terorizmu, no Moskva uzvraća da dokazi ruske strane nisu uzeti u obzir. MH17 je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur kad je pogođen projektilom iznad Donbasa u istočnoj Ukrajini, gdje je u to vrijeme bjesnio sukob između militantnih grupa pod kontrolom Rusije i ukrajinske vojske.

“Rušenje zrakoplova MH17 bio je strahotan čin ruskog terora, jedan od mnogih koje je Rusija počinila tijekom desetljeća ruske agresije na Ukrajinu”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Kijevu.

Taj zločin, dodaje ministarstvo, “pokazuje međunarodnoj zajednici da kršenje međunarodnog prava od strane Rusije i prijetnja agresora međunarodnom pravnom poretku sežu daleko izvan Ukrajine”.

Predsjednik Volodimir Zelenski je na X-u napisao da je “prošlo 10 godina od kada su ruski ubojice srušili putnički zrakoplov MH17 na nebu iznad Ukrajine. Tada je cijeli svijet vidio tko je došao ratovati protiv Ukrajine i da je rusko zlo prijetnja ne samo nama već svima”.

Rusija odbacuje odgovornost za rušenje zrakoplova te ishod međunarodne istrage, obrazloživši da je od početka isključena iz istrage. “Dokazi ruske strane nisu uzeti u obzir. Nismo sudjelovali u istrazi”, rekao je Dimitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Moskva je iznijela svoju verziju događaja koja je, kako piše njemačka novinska agencija, kontradiktorna te je nastojala potkopati istrage pod nizozemskim pokroviteljstvom.