Rat u Ukrajini doveo je do najgore krize odnosa Moskve sa Sjedinjenim Državama od Hladnog rata.

Rusija zabranila ulazak u zemlju za 92 američka advokata, novinara i poduzetnika
Foto: Anadolu Agency

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je zabranilo ulazak u zemlju za 92 američka državljana, uključujući novinare, advokate i čelnike ključnih vojno-industrijskih kompanija zbog onoga što je nazvalo rusofobnim stavom Washingtona.

Rat u Ukrajini doveo je do najgore krize odnosa Moskve sa Sjedinjenim Državama od Hladnog rata. Rusija je jučer rekla da se Zapad igra vatrom tako što razmatra da Ukrajini dozvoli napade dublje u Rusiji zapadnim projektilima.

Na popisu novinari Wall Street Journala, New York Timesa i Washington Posta

Popis koji je ministarstvo objavilo na komunikacijskoj platformi Telegram sadrži 14 uposlenika Wall Street Journala, petero viših novinara New York Timesa i četvero Washington Posta.

Tri medija nisu odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarom.

Ministarstvo je reklo da se zabrana odnosi na urednike i izvjestitelje "vodećih liberalno-globalističkih publikacija" uključene u proizvodnju i širenje "krivotvorina" o ruskim oružanim snagama.

"Podsjećamo vlasti o neizbježnosti kazne za neprijateljske postupke"

Dodali su da zabrana predstavlja odgovor na "rusofoban smjer" administracije američkog predsjednika Joea Bidena, pri čemu su kao ključne istakli  sankcije uvedene ruskim političarima, poduzetnicima, naučnicima i novinarima.

"Podsjećamo trenutne američke vlasti o neizbježnosti kazne za neprijateljske postupke, bilo da je riječ o direktnom poticanju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovih sljedbenika na činove agresije i terorističke napade ili pokušaje uplitanja u unutarnja pitanja Ruske Federacije", poručilo je ministarstvo.