Podrška kulturi i umjetnosti: Španija će mladima davati po 400 eura za kulturne sadržaje
Foto: Tuzlanski.ba

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je da će naredne godine mladima koji napune 18 godina biti dodijeljena kulturna propusnica u vrijednosti 400 eura za potrošnju na kulturne sadržaje poput knjiga, koncerata i ulaznica za kina.

Sanchez je objasnio kako će se tom mjerom poboljšati pristup mladih ljudima kulturi, a ujedno će se pomoći i španskoj kulturnoj industriji, koja je finansijski nastradala tokom pandemije COVID-a 19.

„To je kao poklon za 18. rođendan i bilo bi mi drago da ga provedu u operi ili na koncertu klasične muzike“, objasnio je ministar kulture Miquel Iceta Llorens.

Podrška umjetnosti, ali i budućnosti mladih

I Francuska i Italija predstavile su slične poteze za mlade, ali Španija ih uvodi prva.

Potpredsjednica španske Vlade Yolanda Diaz napisala je na Twitteru da je „podrška umjetnosti i budućnosti mladih bitan dio proračuna koji bi trebao poslužiti kao poticaj za kulturu“.

Najava propusnice za kulturu dolazi nekoliko dana nakon objave državnog programa stambenog zbrinjavanja koji će osobama u dobi od 18 do 35 godina sa srednjim primanjima omogućiti mjesečni popust od 250 eura na njihovu stanarinu. (Agencije)