Ministarstvo zdravlja Palestine potvrdilo je u petak prvi slučaj virusa dječje paralize, polimijelitisa, u Pojasu Gaze, gdje Izrael nastavlja svoje napade, javlja Anadolu.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja potvrdilo prvi slučaj virusa dječje paralize u Gazi
Foto: Anadolu Agency

Ministarstvo je navelo da je slučaj dječje paralize otkriven i potvrđen kod 10-mjesečne bebe u gradu Deir al-Balah.

Iz ministarstva su naveli da su u procesu izrade sveobuhvatnog i integrisanog plana za provođenje kampanje vakcinacije djece u Gazi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u petak je naglasio tešku humanitarnu krizu u Gazi i pozvao na humanitarnu pauzu zbog poliomijelitisa kako bi se olakšala velika kampanja vakcinacije u Gazi.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 40.000 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 92.000 ih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.