Odrekao se otpremnine od 21 milion eura!
Foto: Tuzlanski.ba

Trenutna godišnja Varinova plata iznosi 1,3 miliona eura.

Philippe-VarinTema dana u Francuskoj, otpremnina od 21 milion eura predsjednika francuske automobilske kompanije PSA Peugeot-Citroën Phillippea Varina, večeras je dobila epilog pošto je na konferenciji za novinare u Parizu Varen rekao da se odriče otpremnine za prijevremeni odlazak u penziju "u ime jedinstva zemlje".

Kompanija se u junu prošle godine obavezala da će Varenu isplatiti sumu od 21 milion eura na ime otpremnine za penziono osiguranje a koja bi mu se isplaćivala u mjesečnim ratama u narednih 25 godina uz redovnu penziju, što je danas objelodanio AFP, nakon čega je visina Varinova otpremnine uzburkala Francusku.

Francuska javnast bila je zaprepaštena ovom viješću, pogotovo što je kompanija u posljednjih pet godina u velikoj finasijskoj krizi.

Varin (61), koji treba da ode u penziju 2014., a na njegovo mjesto će doći dosadašnji drugi čovjek kompanije Karlos Tavares, je na današnjoj konferenciji za novinare, međutim, izjavio da je odlučio da se odrekne obećanog iznosa za penziono osiguranje.

"S obzirom na polemiku, trenutnu situaciju u našoj zemlji kojoj je potrebno jedinstvo a ne razdor, s obzirom na moje duboko poštovanje prema saradnicima iz kompanije, odlučio sam da ne prihvatim otpremninu koja mi zakonski pripada", izjavio je Varin, prenio je Mond.

Puni bruto godišnji iznos Varinove penzije, kada bude ispunio sve uslove za odlazak u penziju trebalo bi da bude 310.000 eura.

Trenutna godišnja Varinova plata iznosi 1,3 miliona eura. (24sata.info)