Masoud Pezeshkian, koji je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih 5. jula u Iranu, preuzeo je dužnost primivši predsjedničku uredbu o izboru od vrhovnog vođe te zemlje ajatolaha Alija Khameneija.

Novi iranski predsjednika Masoud Pezeshkian zvanično preuzeo dužnost
Foto: Anadolu Agency

Khamenei i Pezeshkian, kao i privremeni predsjednik Mohammed Muhbir, predsjednik parlamenta Mohammed Baqir Qalibaf, šef pravosuđa Gulamhussein Mohsini Ejei i drugi visoki dužnosnici prisustvovali su ceremoniji dodjele certifikata u Teheranu, glavnom gradu Irana.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Ahmed Vahidi predstavio izvještaj o predsjedničkim izborima u 14. mandatu, Khamenei je odobrio Pezeshkianu predsjedništvo i predao mu potvrdu o izboru.

Govoreći na ceremoniji, Khamenei je izjavio da bi rasprave tokom izbornog procesa trebale završiti i rekao:

"Nemamo gubitnika na izborima. Narod je pobijedio. Narod je izabrao vrijednog predsjednika. Svi bismo trebali pomoći njemu i njegovoj vladi da postignu velike rezultate stvari." rekao je.

Ocjenjujući vanjskopolitičke preferencije svoje zemlje, Khamenei je istaknuo da treba nastaviti politiku prioriteta odnosa sa susjedima u prethodnom razdoblju vlade i rekao: "Naši prioriteti na polju vanjske politike su naši susjedi, zemlje poput Azije i Afrike, koje proširuju opseg naše diplomatije. Nemamo neprijateljstva prema europskim zemljama, ali one posljednje protiv nas pokazuju loše stavove."

Osvrćući se na aplauz izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, koji je optužen za ratne zločine i zločine genocida, u američkom Kongresu, Khamenei je rekao: "Cionistički režim nije država, već kriminalna grupa, teroristička banda ubica. Bila je to velika sramota da se o ratnom zločincu (Netanyahuu) čuo u američkom Kongresu."

Predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je: "Obećavam da ću služiti ovim ljudima svim svojim srcem i obećavam da ću nastaviti putem naših mučenika, onih koji su žrtvovali svoje živote za ovu zemlju."

U drugom krugu predsjedničkih izbora održanih 5. jula u Iranu, reformistički zamjenik Tabriza i bivši ministar zdravstva Massoud Pezeshkian postao je 9. predsjednik države osvojivši 53,7 posto glasova.

Ceremonija polaganja zakletve za Pezeshkiana održat će se u parlamentu 30. jula, uz učešće predstavnika, uključujući šefove država i ministre iz mnogih zemalja. Nakon toga, Pezeshkian će svoj kabinet predstaviti parlamentu na glasanje o povjerenju.