Gotovo dvije trećine demokrata u Sjedinjenim Američkim Državama smatra da bi se predsjednik Joe Biden trebao povući iz predsjedničke utrke i dopustiti svojoj stranci da imenuje drugog kandidata, pokazuju ankete u toj zemlji.

Nova anketa u SAD-u: Demokrate u velikom procentu ne podržavaju Bidena
Foto: Anadolu Agency | Biden i Trump debata

Time je značajno potkopana njegova tvrdnja nakon debate da su "prosječni demokrati" još uvijek s njim, čak i ako se "velika imena" okreću protiv njega.

Nova anketa Centra za istraživanje javnih poslova AP-NORC, provedena dok Biden radi na spašavanju svoje kandidature dvije sedmice nakon neuspjeha u debati, otkrila je također da je samo oko tri od 10 demokrata iznimno ili vrlo uvjereno da ima mentalnu sposobnost da učinkovito obnaša dužnost predsjednika, što je blagi pad od 40 posto u odnosu na anketu AP-NORC-a u februaru.

Rezultati naglašavaju izazove s kojima se 81-godišnji predsjednik suočava dok pokušava ušutkati pozive iz vlastite stranke da napusti utrku i pokušava uvjeriti demokrate da je on najbolji kandidat za pobjedu nad Donaldom Trumpom. Anketa je provedena uglavnom prije subotnjeg pokušaja atentata na Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji. Nije jasno je li pucnjava utjecala na stavove ljudi o Bidenu, ali mali broj anketnih intervjua obavljenih nakon pucnjave nije pružio rane naznake da su se njegovi izgledi poboljšali.

Anketa pruža neke rezultate da su crni demokrati među Bidenovim najjačim pristašama, pri čemu otprilike polovica u anketi kaže da bi se trebao nastaviti kandidirati, u usporedbi s otprilike 3 od 10 bijelih i latinoameričkih demokrata. Sveukupno, sedam od 10 Amerikanaca smatra da bi Biden trebao odustati.

"Istinski sam zabrinut zbog njegove sposobnosti da obnaša dužnost. Iskreno mislim da je prestar za posao", rekao je demokrat Andrew Holcomb iz Denvera.