Harris je objasnila da je ponovna pojava dječje paralize u Gazi, prvi slučaj u 25 godina, prvenstveno posljedica kolapsa zdravstvenog sistema i široko rasprostranjenog uništavanja okoliša.

WHO: Više od milion vakcina protiv dječje paralize stiglo u Gazu, upitan početak vakcinacije
Foto: Anadolu Agency

Početak kampanje vakcinacije protiv dječje paralize u Pojasu Gaze ostaje neizvjestan jer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe potrebu za "garancijama sigurnosti i pristupa".

Više od milion vakcina protiv dječje paralize stiglo je u Gazu, ali glasnogovornica WHO-a Margaret Harris rekla je za Anadolu da kampanja vakcinacije može početi tek kada se osigura sigurnost zdravstvenih radnika i pristup svim dijelovima regije.

Harris je objasnila da je ponovna pojava dječje paralize u Gazi, prvi slučaj u 25 godina, prvenstveno posljedica kolapsa zdravstvenog sistema i široko rasprostranjenog uništavanja okoliša.

“Imate otpadne vode posvuda. Ljudi nemaju pristup bilo kojem od osnovnih sistema za vodu”, rekla je Harris, naglašavajući pogoršanje uslova.

Prema njenim riječima, prije početka sukoba, Gaza se hvalila jednom od najvećih stopa imunizacije djece u svijetu, sa više od 95 posto djece vakcinisane protiv dječje paralize.

Smatra da bi i dalje bilo tako da je u Gazi ostao stabilan zdravstveni sistem, kao i uredno vodosnabdijevanje i kanalizacija.

Harris je poručila da je sukob doveo do trenutnog “užasnog stanja”.

Istakla je ozbiljne rizike koje predstavlja poliomijelitis, posebno za djecu, za koje postoji veća vjerovatnoća da će patiti od paralize ili čak smrti.

“To može pogoditi svakoga, ali djeca obično imaju najgore ishode”, rekla je Harris, naglašavajući hitnost vakcinacije oko 640.000 djece u riziku.

Dolazak vakcina, uz podršku UNICEF-a, je pozitivan korak, ali je portparolka napomenula da se kampanja ne može nastaviti u sadašnjim uslovima.

“Nemamo sigurnost i garanciju pristupa. Tražili smo barem pauze u borbama da bismo to mogli učiniti”, rekla je Harris.

Istakla je da je kampanja vakcinacije, koja bi mogla da se završi u dva ili tri kruga, prvobitno bila planirana da počne krajem augusta.

“Ne možemo to učiniti kada postoje borbe, zračni napadi i nema puteva kojima se može sigurno putovati”, zaključila je Harris.