Revidirana optužnica iznosi iste četiri optužbe koje su tužioci podigli protiv bivšeg predsjednika prošle godine.

Pokrenuta još jedna optužnica protiv Trumpa, izborna utrka sve teža
Foto: Youtube

Donald Trump se suočio s revidiranom saveznom optužnicom koja ga optužuje da je nezakonito pokušao poništiti svoj izborni poraz 2020. godine, a tužioci su suzili svoj pristup nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a da bivši predsjednici imaju širok imunitet od krivičnog gonjenja.

Tim specijalnog tužioca SAD Jacka Smitha dobio je zamjensku optužnicu u slučaju Washington, iako je malo vjerovatno da će se suditi uoči izbora 5. novembra kada se republikanac Trump suočava s potpredsjednicom Kamalom Harris, kandidatkinjom demokrata.

Revidirana optužnica iznosi iste četiri optužbe koje su tužioci podigli protiv bivšeg predsjednika prošle godine, ali ova se fokusira na Trumpovu ulogu kao političkog kandidata koji traži reizbor, a ne kao predsjednika u to vrijeme.

Vrhovni sud je 1. jula presudio da je Trump barem pretpostavljeno imun od krivičnog gonjenja za radnje koje su bile u okviru njegovih ustavnih ovlaštenja kao predsjednika.

Očekuje se da će američka okružna sutkinja Tanya Chutkan u Washingtonu u narednim sedmicama odlučiti koji aspekti slučaja moraju biti odbačeni na osnovu odluke Vrhovnog suda o imunitetu.

Trumpovi advokati nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.