Nezapamćen slučaj u Austriji: Profesor pljunuo učenika nakon što je ovaj pustio 'srpsko kolo'
Foto: Tuzlanski.ba

Šokantan video izazvao je lavinu reakcija i komentara. Na društvenim mrežama objavljeni su videi na kojima se vidi da je isti profesor i ranije bio žrtva učenika

Austriju je ovih dana šokirao snimak iz Više tehničke škole u bečkom Ottakringu na kojoj se vidi sukob profesora i učenika. Incident je čak izazvao reakciju političkih stranaka

Profesor je, naime, pljunuo učenika nakon što je ovaj na mobitel pustio užičko kolo te s društvom plesao oko njega dok je profesor pisao po školskoj tabli. Sukob su snimili drugi učenici, a video je obišao društvene mreže. Na njemu se vidi verbalna rasprava nastavnika i učenika, tokom koje nastavnik pokazuje učeniku da izađe iz učionice. Kada ovaj odbija, nastavnik ga pljune, zbog čega mladić nasrće na njega. Video se tu prekida.

https://www.facebook.com/efgani.doenmez/videos/2636491169756503/

Šokantan video izazvao je lavinu reakcija i komentara. Na društvenim mrežama objavljeni su videi na kojima se vidi da je isti profesor i ranije bio žrtva učenika.

https://www.facebook.com/efgani.doenmez/videos/452310505523575/

Škola je prvo odlučila otpustiti profesora, ali onda je cijela priča dobila neočekivani rasplet kada se na Facebooku pokrenula peticija za smjenu čitavog vrha škole, a ne samo nastavnika. Za samo nekoliko dana u grupi je prikupljeno više od 10.000 potpisa i komentara pod sloganom: 'Mi zahtijevamo: Ostavka Uprave HTL Ottakring'.

https://www.facebook.com/efgani.doenmez/videos/2175999915811875/

Reagovala je i desničarska stranka FPÖ koja je za incident okrivila socijaldemokrate (SPÖ) i Stranku zelenih koji vode obrazovanje u Austriji. U međuvremenu su se oglasili i iz nacionalnog savjeta i bečkog kluba NEOS.

Većina je stala na stranu nastavnika, optužujući djecu za neprimjereno i skandalozno ponašanje, ponudili su mu i odbranu vrhunskog advokata, ali i postavili prioritetno pitanje: Kuda ide bečka obrazovna politika? (24sata.hr)