Streaming platforma Netflix odnedavno je u svoju ponudu dodala kontorverzni film "Gandu", koji je zabranjen u nekoliko zemalja zbog eksplicitnih scena.

Na Netflixu izašao film koji je zabranjen u nekoliko zemalja, a uspoređuju ga sa "Srpskim filmom"
Foto: Netflix | Film "Gandu"

Film indijske produkcije prvobitno je objavljen 2010. godine i tada je bio blokiran za prikazivanje u svojoj matičnoj zemlji.

Gotovo kao da je 2010. bila godina kontroverznih filmova, a te godine je izašao i Srpski film , koji i dan-danas pokreće razgovore, piše LadBible

Ali sada, 14 godina kasnije, oba ova naslova i dalje ostaju relevantna, dok su kritičari prilično dobro prihvaćeni. 

Film se zove Gandu , a priča filma prati frustriranog tinejdžerskog repera koji krade od majčinog ljubavnika a zatim se upušta u divljanje potaknuto drogom s vozačem rikše. Postoji više ekspilicitnih scena između Ganduove majke (Kamalika Banerjee) i njenog ljubavnika. Kasnije su reditelji kazali kako scene nisu odglumljene, nego da je bilo stvarnog seksa na platnu.

Pored ovih opscenosti, kroz film se koriste brojne psovke. Ocijenjen je ocjenom 18 u Velikoj Britaniji, a smatran je tabuom u svojoj domovini, tako da je dobio svoju prvu projekciju u Indiji tek u julu 2021. na Osian Film Festivalu.

Kritičari su uglavnom pozitivno primili film, jer Gandu ima pristojnu ocjenu od 68 posto na web stranici Rotten Tomatoes. "Srpski film" režisera Srđana Spasojevića šokira publiku i 14 godina nakon premijere. Mnogi ga nazivaju najstrašnijim horor filmom svih vremena zato što njegove scene zaista mučne.