Najtraženija osoba u svijetu: Snowden napustio Hong Kong!
Foto: Tuzlanski.ba

Američki državni tužitelji optužili su jučer Edwarda Snowdena za špijunažu, krađu i objavljivanje informacija u vlasništvu američke vlade te od Hong Konga zatražili njegovo hapšenje i izručenje

snowden33

Trenutno najtraženiji svjetski zviždač napustio je Hong Kong i odletio prema Moskvi! Vijest je objavljena u South China Morning Postu gdje se citiraju pouzdani izvori koji kažu kako će Snowden u nedjelju navečer sletjeti u Moskvu, no to neće biti njegova posljednja destinacija.

"Snowden je napustio Hong Kong na vlastitu inicijativu i redovnim kanalima.", stoji u službenoj izjavi koju su dobili u South China Morning Postu. Redovni avion na moskovski aerodrom stiže oko 17.15 sati. Ne zna se kuda će Snowden iz Moskve, kao moguće destinacije spominju se Island i Ekvador.

Hongkonške vlasti obavijestile su SAD o Snowdenovom odlasku.

Ruska ambasada u Pekingu i ruski konzulat u Hong Kongu odbili su komentarisati Snowdenov odlazak u Moskvu.

Podsjetimo, američki državni tužitelji optužili su jučer Edwarda Snowdena za špijunažu, krađu i objavljivanje informacija u vlasništvu američke vlade te od Hong Konga zatražili njegovo hapšenje i izručenje. Optužnica nosi datum 14. juna, a otpečaćena je ovih dana.

The Guardian je objavio niz članaka koji američku National Security Agency (NSA) prokazuju kao utvrdu globalne špijunaže koja nadzire i prikuplja podatke sa servera internetskih i telefonskih divova kao što su Facebook, Yahoo, Google, Apple i Microsoft o desecima miliona korisnika. Kao izvor informacija predstavio se upravo Edward Snowden.

Kineske državne novine objavile su ove sedmice kako bi Snowdenovo izručivanje bilo ravno izdaji. Tamošnji su mediji odlučni u podršci Snowdenu i jasno se protive njegovom izručivanju SAD-u, tvrdeći kako bi Peking trebao biti vođen javnim stavom u toj odluci. (Index.hr)