Foto: Tuzlanski.ba

Najmanje 40 osoba je izgubilo život u tropskoj oluji Earl koja je uzrokovala nekoliko klizišta u meksičkim državama Puebla i Veracruz.

Vlada države Puebla saopćila je da je 29 osoba  poginulo kada je klizište prekrilo njihove kuće, dok je  500 porodica smješteno u sklonište.

U državi Veracruz, 11 osoba je poginulo u sličnim uslovima.

Oluja Earl, koja je klasificirana u kategoriji 1 uragana. Obilne kiše su pratile oluju Earl.U okrugu Huočinango, 200 kilometara od Meksika, u 24 sata  su bile gotovo jednake “ukupnom obimu kiša za cijeli mjesec”, a uzrokovale se rušenje brda u mjestu Xaltepec u kojem je poginulo 11 osoba, navode  vlasti Puebla.

U gradu Huočinango, klizišta su uzrokovala smrt 13 osoba, a jedan stanovnik je nestao dok je bio na cesti. U općini Tlaola  tri osobe zatrpane u njihovim kućama.

Guverner države Rafael Moreno Valle je stigao u Huočinango kako bi koordinirao spašavanje i nije isključeno da će se bilans stradali povećati u narednim satima.

“Ekipe s psima su u potrazi za nestalim osobama”, saopćeno je, prenosi Fena.

Bujice su presjekle ceste, izazvale rušenja dva mosta i nestanak struje. Istočnije, u državi Veracruz, 11 osoba je nestalo  u klizištima u planinskim područjima, rekao je guverner Javier Duarte.

U nedjelju, se u Pacifiku formirala nova tropska oluja Javier. U toku noći se nalazila oko 340 kilometara jugoistočno od Cabo San Lucasa, ljetovališta na jugu poluotoka Base-Californije. Praćen vjetrom jačine do 85 kilometara na sat, Javier se pomjerio na 20 kilometara na sat u pravcu sjeverozapada, prema Američkom centru za praćenje uragana, sa sjedištem u Majamiju. Kako se kreće u pravcu Basse-Califirnije, Javier bi trebalo da se pojača i transformira u uragan u ponedjeljak navečer.

U septembru 2014. godine, turistička zona Los Cabos, gdje se nalazi Cabo San Lucas, bila je teško pogođena prolaskom uragana Odile u kojem je poginulo šest osoba.

Vlasti su upozorile na oluje i obilne kiše u državama Jalisco, Colima, Nayarit, Michoacan i Basse-Califirnia na jugu. Meteorološke službe su pokrenule upozorenje na rizik od izlijevanja rijeka, naveo je AFP. (Tuzlanski.ba)