Majka strogo protiv škole: Njena djeca uče kod kuće uz igrice, kuhanje i shopping (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Po Maryane škola nije nužno i najbolje okruženje za učenje

majka protiv skole

Tridesetdvogodišnja Maryane Jacobs iz Škotske strogo je protiv školovanja svoje djece. Smatra da će njena djeca Rio (9) i Brydan (8) ostajući sami kod kuće bez formalnog obrazovanja, usvojiti drugačiju i bolju filozofiju života, piše Daily Mail.

Umjesto da idu u školu i uče matematiku ili engleski, majka im dozvoljava da rade šta hoće u svom domu. Djeca uživaju kod kuće igrajući igrice „Minecraft" na njihovim laptopima, kuhajući razna jela i odlazeći u kupovinu sa majkom.

Gospođa Jacobs je strogo kritikovana od strane stručnjaka za obrazovanje. Međutim, to njoj ne smeta. Ona smatra da djeca tako što sami sebe uče i igraju se, idu u park ili kupovinu, stiču životno iskustvo koje im škola ne može pružiti. Po njoj škola nije nužno i najbolje okruženje za učenje.{igallery id="2490" cid="445" pid="1" type="classic" children="1" showmenu="1" tags="" limit="10"}

Glasnogovornik Škotske Vlade je rekao da Vlada podržava roditeljsko pravo na školovanje djece kod kuće, ako to žele. Lokalne vlasti, međutim, imaju dužnost da osiguraju da roditelji za koje se zna da kući edukuju djecu, ta edukacija mora biti sa odgovarajućim obrazovanjem. Vlast ima odgovornost da prati ovu odredbu kako bi se osiguralo da su ispunjene sve potrebe djece i mladih. (Tuzlanski.ba)